onsdag 4. november 2009

PhotoStory, hytta høsten 09

Synes det var så festlig å lage photostory at jeg prøvde meg en gang til. Et lite utdrag fra hytteturen for 14 dager siden :o). Meldal Kommune - Sør Trøndelag

fredag 30. oktober 2009

Mat på data


"Mat på data er et pedagogisk dataprogram. Med dette dataprogrammet kan vi raskt og enkelt beregne innhodet av næringsstoffer i maten. Vi kan dessuten sammenligne næringsinnholdet i enkeltmatvarer, retter, måltider og hele dagskoster. Programmet gjør det mulig å vurdere den ernæringsmessige virkningen av ulike ingredienser i oppskrifter og matretter. Det foreslår porsjonsvekter, enhetsvekter og vekt per volumenhet, slik at det blir lettere å bruke realistiske mengder i beregningene. Programmet er velegnet til å sammenligne menyer og personers virkelige inntak med gjeldene anbefalinger. Resultanene kan fremstilles både grafisk og i tabellform. Programmet egner seg godt i tverrfaglig arbeid. Studenter og elever kan bruke dette verktøyet for å sette seg inn i og forstå sammenhengen mellom teoretisk og praktisk kostlære." (Hernes/Harman, Sigrunn/Bjørg - mat ,kultur, helse, 2000:143)

mandag 19. oktober 2009

IKT i mat og helse

Ikt i mat og helse blir nok nedprioritert på de fleste skolene, tror jeg. Det blir sett på som en slags teori.... Derfor har jeg tenkt å se litt mer på hvordan man kan bruke Iikt som verktøy i dette faget. Jeg tok 30stp i mat og helse i fjor, og kommer nok til å undervise i dette faget når jeg blir ferdig til neste høst. Derfor ønsker jeg å bruke den første innleveringsoppgaven som omhandler ikt og læring som enslags forberedelse til det. Etter dette året går jeg jo ut fra at jeg vil bruke ikt i min undervisning, mer enn det som blir gjort i dag på den respektive skolen. Jeg har jo fått noen ideer som går på å bruke photostory som bl.a dokumentasjon. Håper bare det lar seg praktisk gjennomføre, det får tiden vise :o). Er det noen som ellers har noen ideer til meg, mottar jeg dem med takk :o)

søndag 18. oktober 2009

VG's PC-test


"Skal du ha ny bærbar datamaskin, men skjønner ikke bæret av hvilke finesser maskinen egentlig har? Dataeksperten hjelper deg å lese spesifikasjonene."

I VG - fredag fant jeg en kjøpsguide for nye bærbare PC'er. Syntes oversikten virket forholdsvis grei for meg som ikke akkurat er noen ekspert innen dataverdenen. Men i og med at jeg ikke har noen som helst greie på dette enda, er det fint om du Thomas (lærer) kan se på dette og gi tilbakemeldig om denne kjøpeguiden her er noe å stole på. Eller om noen andre har innspill til denne siden.

torsdag 8. oktober 2009

Data og små barn


Det er fint å se at så mange er positive til bruk av data allerede i barnehagen, og at det finnes mye læring i bruk av data på en riktig måte. Min datter på 5 år har litt konsentrasjonsvansker og sitter skjelden i ro, så vi har i samarbeid med barnehagen prøvd å legge til rette for forskjellige aktiviteter der hun faktisk kan øve litt på dette. Da er jo dataspill av forskjellige slag, f.eks Josefine flott å kunne bruke. Da må hun konsentere seg, og helst sitte i ro. Det fungerer ganske godt, da hun er veldig enteressert i dataen. Hun vil også ha sin egen data, sier hun. Ikke rart da alle tre storesøsknene sitter med hver sin laptopp i sofaen, og ganske ofte mammaen og pappaen også. Dette må vi bare prøve å unytte nå når dette er av interesse, for å sitte og fargelegge i en bok er ikke noe som fenger i det hele tatt. Er det noen som har spill å anbefale til barn på denne alderen tar jeg gjerne imot tips :o), er jo greit å ha noe å variere med.

torsdag 1. oktober 2009

Del det du har, bruk det du får!

Fant et nettverk for lærere, pedagoger osv som kan være nyttig å vite om for oss som snart skal ut som nyutdannet i skoleverden. Her kan vi dele å finne tips om hvordan vi bruker ikt i forskjellige sammenhenger i skolehverdagen. Her kan du gå inn å lese, men for å dele dine erfaringer med andre må du registere deg som medlem. Det koster ikke noe, men du må fortelle litt om deg seg og helst legge ved et bilde. http://delogbruk.ning.com/

mandag 28. september 2009

Bilder på tur til Keiservarden

På tur opp til Keiservarden :o)




Mye flott natur!





Jeg var jo så dum å ikke ladde fotoapperatet før jeg dro på tur, så det ble bare noen få bilder på tur opp.... Skal ALDRI gjøre den tabben igjen!
Men det var en fin tur til tross for at kondisen ikke var helt på topp. Holdt på å krepere før jeg kom på toppen, men det holdt :o)



torsdag 24. september 2009

IKT- som verktøy for elever med lærevansker

Det som er så flott med bruk av ikt i skolen, er at vi kan fange opp flere elever. Elevene har forskjellige måter å lære på, og for noen er ikt bassert undervisning tingen. Spesielt de med forskjellige lærervansker som f.eks dyslektikere kan ha nytte av dette Man kan også bruke nettbaserte tester som en del av kartlegginga i lese- og skriveferdigheter, f.eks KAOS og LEGOS http://www.logos-test.no/ . Ellers finnes det flere hjelpemidler og elektroniske bøker som hjelp for de med lese og skrivevansker, også forkskjellige programmer der ord og setninger blir lest opp som et hjelpemiddle for de som sliter med lesinga. På siden http://no.wikibooks.org/wiki/IKT_i_utdanning/Bruk_av_IKT_for_elever_med_ulik_funksjonshemning#cite_note-0 finnes foruten endel informasjon om dette temaet også linker til forskjellige oppslagsverk. Også bruk av IKT for elever med ADHD og elever med synsvansker og talevansker kan man få noen tips om her :o)

mandag 21. september 2009

Lure nettsider for bruk i skolen

Det finnes mange nettsteder som en kan gå inn på for å bruke ikt i skolen, men å lete de fram tar oftest litt tid. Derfor er det greit å vite om noen som en kan sette seg litt inn i på forhånd, og kanskje også en plass som en finner flere fag under ett. http://123skole.no/
- her finnes forskjellige oppgaver som passer for de aller minste i skolen. Både engelsk, matte, skriveoppgaver og leseoppgaver finnes her, pluss opplæringsoppgaver på Word innen skriving, og spillgalleri i matte. Disse sidene ser veldig artige ut, med spreke farger :o)
http://4567skole.no/ - her finnes oppgaver for 4-7 trinn i alle fag delt inn etter trinn. I de forskjellige fagene finnes f.eks forskjellige oppgaver, spill, faktaark, oppskrifter i mat og helse +++.
http://www.skoleveven.no/skoleveven_elevlenker.htm - her finnes forkskjellig for ungdomsskolen; som engelsk, kunst og håndverk, norsk, matematikk,samfunnsfag, mat og helse, musikk, språk, rle, natur og miljø, samiske ressurser og forbrukerlære.

Masse nyttige og fine sider her, fine farger og oversiktlig opplegg :o) Disse sidene tror jeg fenger ungene, skal teste dem ut på mine egne barn først :o)

tirsdag 15. september 2009

Nybegynner

Dette er min første blogg, så det blir mye prøving og feiling. Håper å få bedre taket på det, og det andre vi skal lære på dette IKT-studiet. Jeg trenger virkelig å lære noe, da jeg bare bruker dataen til nettbank, facebook, nyheter og diverse sånt. Ikke noe avanserte greier med andre ord. Men dette håper jeg kan bedre seg etter dette studiet :o)